U bent hier: startpagina»Nieuwsarchief»Onderwijsdag 2016

Onderwijsdag 2016

Ruim 400 leerkrachten van de Stichting Katholiek Onderwijs (St. KOE) konden dinsdag 15 maart op hun onderwijsdag heel veel onderzoeken en ontdekken voor henzelf, maar natuurlijk vooral voor hun leerlingen.

Het centrale thema van deze dag was ‘Onderzoekend en Ontwerpend leren’.
In hun openingswoord benadrukten Rob van der Vegt, de algemeen directeur van St. KOE, en Eelco Eerenberg, wethouder van onderwijs van de gemeente Enschede, het belang van O & O-leren voor de kinderen om hen te helpen hun weg te vinden in de wereld.
Hanno van Keulen maakte daarna in zijn lezing duidelijk welke kansen Wetenschap&Technologievaardigheden bieden het onderwijs eigentijdser, beter en boeiender te maken. Hij benadrukte de noodzaak de huidige leerlingen daarmee kennis te laten maken. Alle techniek in hun directe omgeving geeft daartoe volop mogelijkheden. En de kinderen willen dit wel.
Ook een ontwerp dat niet direct het gewenste resultaat oplevert, een onderzoek met een andere uitkomst dan de leerlingen verwachten, is even waardevol als een dat geslaagd is.
Want dan gaan ze actief op zoek naar een betere oplossing. Dat vraagt onder andere nieuwsgierigheid, creativiteit, samenwerken, doorzettingsvermogen. En dat zijn belangrijke vaardigheden waarover de leerlingen in de toekomst dienen te beschikken.
‘Het uitsluitend voorschotelen of overdragen van kennis is niet vruchtbaar’ hield Socrates ons 2500 jaar geleden al voor. Leerlingen moeten vraagstukken zelf onderzoeken, zo nodig begeleid door hun leerkracht.
In een keur aan workshops konden de leerkrachten luisterend en al doende kennismaken wat Onderzoekend en Ontwerpend leren voor hun alledaagse praktijk betekent. En de keus was heel groot. Er waren 21 workshops met een grote diversiteit waaruit gekozen kon worden:
‘Ontwerp en bouw je eigen dierentuin – lego education – fab lab – kennismaken met 3D tekenen en printen – filosoferen met kinderen – cultuureducatie – en nog vele andere.
Bart Peeters Weem en Evert Duipmans leidden de aanwezigen op een humoristische wijze door de dag. Het Wilminktheater was een uitgelezen plek voor de organisatie van deze dag.

01

02

03

04

 

De enthousiaste leerkrachten gingen rond 16.00 uur naar huis met het vaste voornemen wat ze deze dag hadden geleerd, in de praktijk te gaan toepassen.